duminică, 26 aprilie 2009

Creditele ipotecare au revenit in forta

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala, la 28 februarie 2009, volumul creditelor ipotecare acordate a fost de 4,77 miliarde de euro. Dar, comparativ cu februarie 2008, avansul imprumuturilor pentru locuinta a fost de 26%,7%.
Radu Gratian Ghetea, considera ca, in sectorul imobiliar, creditarea isi va relua cresterea in cel mult un an. „In Romania este nevoie de case. Chiar si acum exista o piata. Momentan, creditarea se misca incet, insa exista semnale ca, in cel mult un an, vom asista la relansarea activitatii, fiind deosebit de importanta atat pentru clienti, cat si pentru banci“, a afirmat acesta.
Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, considera ca revenirea acestui tip de creditare este graduala, adaugand ca activitatea deja s-a reluat in acest an, dupa blocajul total de la sfarsitul lui 2008. „Punctul de echilibru este dat de pretul proprietatii raportat la venitul disponibil al familiei (convergenta cerere si oferta), care in unele zone si pe tipuri de proprietati a fost deja atins”, afirma Anca Bidian. „Astfel, vedem o corectie a pretului pe metru patrat la apartamentele vechi in unele zone din marile orase de pana la 50%, ceea ce duce la un indice pret metru patrat raportat la venitul mediu mai mic de doi, care indica o solvabilitate crescuta a cererii fata de vara anului trecut, cand acest raport ajunsese aproape cinci.

In acest fel, bazinul de clienti eligibili pentru acest tip de proprietate este numeric mai mare acum decat anul trecut, la preturi cu 50% mai mari pentru aceeasi oferta”, conchide directorul general al Kiwi Finance.
"Sursa: Financiarul"

Niciun comentariu: